Ga terug

Geschiedenis van verf en pigment:

Geschiedenis:

Verf wordt al heel lang gebruikt, tot ver in de prehistorie. De oudste schilderingen gaan heel ver terug in de tijd en  zijn al heel oud. Deze schilderijen zijn gemaakt op de muren van grotten in Frankrijk. Het gaat hier dan vooral om dieren, denk aan bizons, zwijnen en herten.

Maar schilderen gaat nog verder terug, tot 2800 voor Christus. Rond deze tijd gebruikten de Egyptenaren verf om de sarcofaag te schilderen. Hier ontdekte ze ook nieuwe pigmenten zoals blauw en groen, dat werd gemaakt uit gesteentes.

Niet alleen de Egyptenaren deden dit. Destijds namen de Grieken en Romeinen veel over van de Egyptenaren, zoals het maken van fresco’s, dit zijn muurschilderingen waarbij de verf direct op de natte kalk wordt aangebracht. Naast dat ze dit over namen waren ze zelf ook veel bezig met het vinden van andere ingrediënten om pigment mee te maken.

De ontwikkeling:

Tijdens de Middeleeuwen werden beschermende coatings van verf, vanwege schaarste, in de praktijk alleen toegepast op winkelfronten en borden. Eeuwenlang maakten ze verf door pigmenten te mengen met eigeel en water of van gekleurde aardpigmenten, zoals rode oker, een rood pigment dat afkomstig is van ijzerhoudend gesteente. Ook maakten ze van fijngemalen dierenbotten of krijt de pigmentpoeder voor witte verf en van verkoold hout voor zwarte verf. Pas in de 15e eeuw begonnen schilders hars met olie te koken om mengbare verf te verkrijgen. Schilders van de vijftiende eeuw waren de eerste die drogende oliën toevoegden om te schilderen. Lijnolie was het meest gebruikte oplosmiddel, totdat dit werd vervangen door synthetische stoffen tijdens de twintigste eeuw.

De manieren om pigment en kleurstoffen voor de verf te winnen werden lange tijd geheimgehouden. Het ging namelijk ook niet altijd fatsoenlijk, diervriendelijk of humaan.

Verf:

In de jaren zestig was de betekenis van huisschilders verf: een vloeibaar, pigment bevattende massa dat in dunne lagen over voorwerpen wordt aangebracht ter bescherming of verfraaiing daarvan en daarop bij kamertemperatuur een vaste laag vormt. Inmiddels hebben ontwikkelingen er voor gezorgd dat we met “kamertemperatuur” niet zoveel meer te maken hebben. Immers, zodra het vorstvrij is kunnen we al schilderen. De meest voorkomende verfsoorten zijn alkyd- en acrylaatverf. Daarbij is alkydverf gemaakt op terpentine basis en acrylaatverf op waterbasis.

Wetten en maatregelen:

Sinds 1 januari 2000 mogen schilders binnen alleen nog verfproducten op acrylaat, waterbasis gebruiken. Hiermee is het schilderwerk een stuk minder schadelijk geworden. Voor buitenschilderwerk worden de ‘oude’ oplosmiddelrijke alkyd-verven nog het meest gebruikt. Een veilige manier van werken is bij elke verf belangrijk. Bij Flextra staat veiligheid erg hoog in het vaandel.

Wil jij ook het vastgoed in Nederland elke dag een stukje mooier maken en onze nieuwe schilder-collega worden, bel ons op 0180-644033 of bekijk onze schilder vacatures. Altijd direct werk in de buurt.

Heb jij ook een weetje over verf, mail dit naar: ikhebinteresse@flextra.nl